Naar de maan!

In mijn nieuwsbrief en blog ‘de kaart van het menselijk hart’ eindigde ik met een quote van Tim Jackson: ”Prosperity consists in our ability to flourish as human beings within the ecological limits of a finite planet.”

Gemakkelijk? Voor mij niet. Flourish as human beings, hoe werkt dat? Tim Jackson gaf een voorzet, met zijn kaart van het menselijke hart. En dan? Wat betekent dat dan precies? Hoe floreer ik met alle vier kwadranten van mijn hart? En hoe laat ik anderen floreren?

Gelukkig was daar Claudia de Breij, of eigenlijk John F. Kennedy, maar het was Claudia de Breij die het onder m’n aandacht bracht. Dankjewel John F. Kennedy en dankjewel Claudia! In haar voorstelling ‘Teerling’ citeerde ze John F. Kennedy uit zijn speech van 12 september 1962: “We choose to go to the moon and do the other things. Not because they are easy, but because they are hard.”

Een uitspraak uit 1962! Toen bestond ik nog niet eens. Ik wil bovendien helemaal niet naar de maan! Lijkt me ook niet de beste optie om te floreren binnen de ecologische grenzen van onze planeet. En toch kwam de uitspraak keihard binnen. Als onze aarde niet meegroeit met onze wensen voor economische groei, dan moet dat economische systeem toch anders?! Of kunnen we toch leven op de maan? Als we bovendien als mensen slechts floreren in 1 van de 4 kwadranten van het menselijk hart, dan doen we onszelf en anderen toch vreselijk te kort?! Ik wil floreren! Ik zie m’n kinderen, vrienden, familie graag floreren! En ik zie jou graag floreren!

We horen nu vaak dat we het nooit meer zo goed krijgen als dat we het in de afgelopen jaren hebben gehad. Daarmee wordt dan bedoeld dat we nooit meer de economische groei krijgen zoals we die de laatste pakweg 40 jaren hebben gekend. Willen we dat dan?! Worden we daar beter van? Meer economische groei, meer uitputting van de aarde, meer CO2 uitstoot, nog meer consumeren, nog meer obesitas, nog meer depressiviteit, etc.? Lijkt me weinig florissant. Dus zullen we het nooit meer zo goed krijgen als vroeger? Ik citeer Claudia de Breij: “Dat klopt, het wordt veel beter.” Ik verwijs terug naar ‘de kaart van het menselijk hart’ van Tim Jackson. Ik zie drie kwadranten vol potentieel, héél veel ruimte om meer te gaan floreren!

De vraag blijft hoe. Floreren is proberen, denk ik. Of zoals Claudia de Breij zegt: “nochmal werfen”. Je dromen achternagaan, blijven gooien met die dobbelsteen, tot je uiteindelijk zes gooit. Voor mij betekent dat nu het oprichten en laten floreren van SOUR, gecombineerd met tijd en aandacht voor mijn kinderen, vrienden en familie. Makkelijk? De beslissing om SOUR op te richten was tot nu toe het moeilijkst. Geen vast salaris meer, het toetreden van een nieuwe onbekende wereld, waarvan ik niet zeker weet of ik daar ga floreren. En er gaan vast nog veel moeilijke momenten volgen. Toch voelt het goed, maar ook heel spannend, angst voor het onbekende, onzekerheid, en toch vooral goed, soms al zelfs héél goed. Ik voel dat ik groei, dat ik ga floreren. Dit is mijn reis naar de maan! Voor mij, mijn vrienden, familie en voor jou.

Ik ben benieuwd hoe jij wilt floreren. Ik weet niet of ik je kan helpen, maar als het kan, hoor ik dat graag! Laat je het weten?

Hartelijke groeten,
Marieke